Cukry, sladidla, sirupy a stévie
O škodlivosti cukru se píše neustále. Každý, kdo se chce stravovat zdravěji by se měl zaměřit právě na téma slazení a cukr, pokud možno ze svého jídelníčku vyškrtnou, anebo alespoň omezit. Historicky bylo zdrojem cukru pouze ovoce a med. V současné době, ale cukr najdete snad ve všech potravinách.
Víte ale, jak a čím cukr nahradit? Otestujte zdravé a přírodní náhražky cukru jako jsou: med, stévie, kokosový cukr, xylitol, erythritol, melasa, sirupy: javorový, rýžový, kukuřičný, agáve, datlový atd., ale použít můžete třeba i datle, rozinky, džem. Většinu cukrů a sirupů můžete použít napřímo.
#ShowMore#
Na pečení a jinou tepelnou úpravu použijte hnědý cukr, vyberte si ale kvalitní hnědý nerafinovaný cukr, který má více vitamínů. (Pozor při výběru, abyste nekoupili pouze bílý cukr obarvený karamelem). Vyzkoušet můžete i stévii, nebo sladidla. Na pečení se ale nehodí například med, který vyšší teplotou ztrácí většinu zdraví prospěšných látek.
Naše tipy, jak na cukr a slazení:
- Určitě vyzkoušejte různé varianty, většina sirupů je velmi lahodná na snídaňové kaše, nebo na palačinky.
- Použijte vždy rozumné množství a sladkou chuť si vychutnejte,
- Co už je sladké, nepřislazujte a co nemusí být sladké, také nepřislazujte.
- Při pečení zkuste množství cukru postupně snižovat.
- Sladkosti vybírejte jen ty zdravější s minimálním nebo žádným cukrem.