Semínka a semena
Semínka jsou zdrojem bílkovin, vitaminů, vlákniny, ale i minerálů a prospěšných tuků. Zejména pro sportovce, vegany a vegetariány jsou zdrojem proteinů a tuků. Jsou také vhodným zdrojem energie.
Semínka můžete konzumovat na mnoho způsobů. Můžete je před použitím namočit, pro organismus budou stravitelnější, aktivují se v nich enzymy a tím se zvýší jejich výživová hodnota a pozitivní účinky. Případně můžete semena naklíčit.
Proč jíst semínka a jak je použít?
#ShowMore#
K velmi oblíbeným patří chia semínka. Obsahují vlákninu a jsou schopná na sebe vázat vodu, umí až 10x zvětšit svůj objem. Neobsahují lepek. Naopak obsahují mangan, fosfor, vápník a hořčík, vitamíny B a C. Běžná jsou slunečnicová, sezamová semínka, lněná, konopná, dýňová a mák.
Používejte je jako posyp na kaše, do jogurtu, na salát, do musli, na pečivo, do těsta koláčů, i do drobenky, rozmixujte je. Nejlepší jsou semínka samozřejmě v jejich přírodní formě. Tepelnou úpravou ztrácí svoje příznivé účinky.
Pozor si dejte na dávkování, jako se vším, jezte s rozumem. Většina semínek má doporučené dávkování od jedné malé lžičky po maximálně velkou lžíci denně.