Rychlé recepty a tipy z cizrny

Cizrnovo-zeleninová kaše

jako příloha k nedělnímu masu.

Připravte si uvařenou cizrnu, kořenovou zeleninu, cibuli několik stroužků česneku, vývar, sůl a pepř, olivový olej a šťávu z citrónu. Množství přizpůsobte požadovanému množství kaše. V základu použijte poměr 100 g cizrny, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 100 ml vývaru. Česnek, citrónovou šťávu, sůl a pepř přidávejte podle chuti.

Na pánvi a lžíci oleje orestujte kořenovou zeleninu, cibuli a česnek, přisypte cizrnu. Podlijte vývarem a vařte doměkka. Směs rozmixujte. Při mixování přidávejte po troškách olivový olej. Nakonec zakápněte citrónovou šťávou, osolte a opepřete.


Cizrnovo-bramborová kaše

Uvařte cizrnu a slijte. Uvařte brambory, ale uschovejte vodu. Obě suroviny přesuňte do mixéru. Přidejte lžíci másla, sůl podle chuti a rozmixujte. Vodu přilévejte v průběhu mixování do požadované konzistence kaše. Množství cizrny a brambor volte podle chuti, poměr můžete libovolně měnit.


Prohřívací cizrnová polévka

150 g cizrny namáčejte, pak uvařte. Voda by měla sahat asi 10 cm nad cizrnu, občas seberte z povrchu pěnu. Asi po půl hodině přidejte šťávu z poloviny limetky, pokrájenou chilli papričku, olivový olej a na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli. Vařte asi 30 minut, ztlumte, osolte a přidejte lžíci miso.


Cizrnová polévka alá gulášovka

Základ cibule, česnek, lžíce sladké papriky, nakrájená kořenová zelenina, zalijte vodou a chvilku povařte, přidejte brambory, případně dolijte vodu a vařte až bude zelenina měkká. Přidejte předem uvařenou cizrnu, osolte, přidejte lahůdkové droždí a prolisovaný česnek. Vyjměte sběračku zeleniny stranou a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte zpět kousky zeleniny.


Cizrnový guláš

Recept je stejný jako když připravujete klasický guláš z masa, jen místo masa vsypte sterilovanou, nebo předvařenou cizrnu. Opečte cibuli na oleji, zasypte kořením, přisypte uvařenou, nebo sterilovanou cizrnu. Dobře promíchejte, aby se cizrna obalila tukem a kořením. Zalijte vodou, nebo vývarem a povařte. Před podáváním vyjměte naběračku cizrny stranou, rozmixujte a naběračku vraťte zpět. 


 

Tip na přípravu cizrny

Vzhledem k dlouhé době přípravy cizrny doporučujeme, uvařte si vždy celý sáček. Po vychladnutí si pak nadávkujte malé porce a uložte do mrazáku. Budete mít tak připravenou cizrnu po ruce, kdykoliv na ni dostanete chuť.

Pokud si nejste jistí, jak správně cizrnu uvařit, přečtěte si náš návod na přípravu.

uvařená cizrn porce do mrazáku

 

Rychlé recepty a tipy z cizrny
Vytvořeno03.05.2020
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím