Příprava rýže

Jak správně připravit rýži?

Vybrat si můžete ze dvou způsobů. Vaření se hodí spíše pro krátkozrnné druhy rýže, navíc rýži můžete vařit i v jiných teputinách, ve výraru na rizoto, nebo v mléce, pokud připravujete nákyp nebo kaši. Naopak dušení použijte, pokud chcete výslednou rýži krásně nadýchanou jako samostatnou přílohu nebo do salátu například rýži Basmati.

Vaření rýže

  1. Před vařením rýži důkladně properte pod studenou tekoucí vodou. Ideální vytrvat, dokud bude odtékat bíle zbarvená voda.

rýže

  1. Rýži osolte a zalijte studenou vodou v poměru 1:2 (jeden díl rýže a dva díly vody). Při takovém poměru se všechna voda vstřebá, rýži nemusíte slévat a zůstane kyprá.
  2. Vařte 15-20 minut při mírné teplotě s odkrytou pokličkou. Pozor dobu varu musíte přizpůsobit i druhu rýže viz popis druhy rýže a jejich využití.

vaření rýže

  1. Pokud jste zvyklí vařit rýži ve velkém množství vody, klidně pokračujte. Jen počítejte že s vodou, kterou vyléváte odchází i živiny. Rýži při vaření více hlídejte, ať ji nerozvaříte příliš.

uvařená rýže

Dušení rýže

  1. Rýži důkladně propláchněte pod studenou vodou.
  2. Propláchnutou rýži nechte v cedníku okapat a pak ji zlehka opečte zhruba na lžíci olivového oleje, nebo trošce másla. Míchejte až se rýže obalí tukem, počkejte až se rozvoní a změní barvu, zesklovatí. Trvá to asi 1 minutu, maximálně 2. Rýži míchejte, ať se nezačne připalovat.
  3. Teprve potom jí zalijte horkou vodou. Vodu přilijte opatrně, dno hrnce je rozpálené, vyhrne se oblak páry. Rýži osolte, zamíchejte a přikryjte pokličkou. Duste doměkka, cca 10-15 minut při mírné teplotě. Dál už nemíchejte.
  4. Hotovou rýži načechrejte vidličkou.

TIPY navíc!

Rýži je vždy lépe vařit v širokém nízkém hrnci, rýže tak lépe změkne, dobře vstřebá vodu a nedeformuje se vlastní tíhou. Pokud ji budete připravovat v malém hrnci a vyšší vrstvě, spodní zrnka budou upěchovaná a nikdy nedocílíte nadýchaného výsledku.

Rýži nikdy nemíchejte zbytečně byste přispívali k deformaci tvaru.

Nebojte se koupit více druhů a mezi sebou je vzájemně kombinovat. Mohou vám vzniknout zajímavé chutě. Nekombinujte jedině Basmati rýži, je perfektní samostatně, navíc se vaří nejkratší dobu.

Pokud si nejste jistí dobou varu, prostě rýži přiveďte k varu a ochutnávejte až bude akorát na skus.

Rýže je velmi univerzální surovina a vyrábí se z ní mnoho produktů. Vyzkoušet můžete například rýžové těstoviny, rýžové kaše, vločky, sladké i slané krekry a sušenky, burizony, rýžové mléko, rýžový olej, sladidlo, a další.

Druhy rýže a jak dlouho kterou rýži vařit si přečtěte v našem dalším článku.

Základní informace, proč jíst rýži a nejzákladnější dělení zjistíte v článku "rýže, královna kuchyně".


Dáváme poštovné zdarma

Vyberte si u nás dobroty alespoň za 1000 Kč a poštovné máte ZDARMA.


Máme rádi ekologii
Planetu se snažíme zahlcovat nejméně, jak to jenom jde. Využíváme pouze opakovaně použitelné obaly, takže ŽÁDNE nové.


Víme, co prodáváme
Potraviny, které v e-shopu nabízíme, sami dobře známe. Vaříme z nich a máme je rádi.


Nabízíme pouze kvalitu
Nesaháme hned tak po něčem. Chceme pro vás jen to nejlepší a dodavatele i výrobky si pečlivě vybíráme.


Máme fajn ceny
Naše práce nás naplňuje, proto chceme být nadále co nejvíc cenově dostupní pro každého z vás.