Ořechy
Ořechy jsou plné zdraví prospěšných tuků. Jezte je samotné napřímo, jako zdravou svačinu, posypte si ořechy kaši, rozmixujte do smoothie, rozlámejte do tvarohu, anebo si dejte ořechové máslo. Nepřehánějte to s množstvím, ideální je jedna hrst denně. Ořechů existuje desítky druhů, stačí si vybrat ty vaše oblíbené. Každé ořechy jsou něčím přínosné.
U nás nejrozšířenější jsou vlašské ořechy, neboli vlašáky. Používají se běžně na sladké pečení, do bábovky, na koláče, do drobenky, do cukroví, ale i do salátu. Nejzdravější jsou samozřejmě přímo a samotné. Vlašské ořechy pomáhají zklidnit. Obsahují vitamíny, především vitamín B, minerály a železo.
#ShowMore#
Druhy ořechů a proč je jíst?
Lískové ořechy - významný je jejich obsah mědi, také manganu, železa, hořčíku, vitamínu E a vápníku. Mají významný pozitivní vliv na oči.
Mandle - mají nejvíc vlákniny, mají blahodárný vliv na střeva. Jsou plné antioxidantů, obsahují vitamín E.
Burské oříšky, buráky - plody podzemnice olejné jsou tuzemské a nejčastěji konzumované. Obsahují sacharidy, tuky, proteiny, vitamíny a minerály a tímto komplexem se řadí k velmi výživným surovinám srovnatelným s masem nebo vejci. Mají však vysokou kalorickou hodnotu.
Kešu oříšky - jsou bohaté na železo, zinek a hořčík. Obsah hořčíku v nich pokryje čtvrtinu jeho potřebné denní dávky. Pojídáním kešu oříšků zlepšíte i stav své pokožky.
Pekanové ořechy - obsahují vitamín E, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, zinek, železo, mangan, selen, měď, fosfor a draslík. Důležitý je i obsah vlákniny. Jsou však velmi kalorické. Ideálně střídejte s jinými ořechy.
Para ořechy - jsou velice silným zdrojem selenu, obsahují dokonce víc než 100% denní dávku. Pozor, jsou velmi kalorické. Jezte tak 4-5 ořechů denně maximálně.
Makadamové ořechy - obsahují velké množství tuků, proto patří k nejkaloričtějším ořechům. Jsou ale úžasně lahodné a křupavé.