Obiloviny

Pšenice

- je nejdůležitější chlebová obilovina s vysokým podílem bílkovin a kvalitního lepku. Celé zrno obsahuje mnoho vitamínů a minerální látek, zejména v obalové vrstvě a v klíčku. Kromě chleba a rozmanitého pečiva je pšenice vhodná do polévek, k zapékání, dušení, do pomazánek, salátů, kaší i jako příloha nebo k naklíčení

Špalda

- pšenice špalda je jednou z nejstarších a nejkvalitnějších kulturních obilovin. Její obilky jsou pevně uzavřeny v pluchách, které je chrání před plísněmi a imisemi. Pro konzumaci se pluchy šetrně odstraňují. Špalda je vhodná pro pečení cukroví, do polévek, k zapékání, dušení, do pomazánek, salátů nebo kaší. Chléb s přídavkem špaldové mouky má výraznou chlebovou vůni, výborně chutná a dlouho vydrží čerstvý a vláčný.

Žito

- žito je po pšenice druhou nejdůležitější obilninou. Samožitný chléb byl typicky českým chlebem. Má zajímavou chuť a tmavší barvu. Žitná mouka má své tradiční využití při výrobě perníků. Žito lze použít také do polévek, k zapékání, dušení, do pomazánek, salátů, kaší ale i jako přílohu. Je vhodné k nakličování, protože je šťavnatější než ostatní obiloviny a svým složením se nejvíce podobá pšenici.

Ječmen

- v kuchyni se nejvíce používají ječné kroupy, které jsou vhodné k přípravě chutné přílohy, k zapékání, vaření či dušení, do salátů a pomazánek. Pro využití v kuchyni je vhodný zejména ječmen bezpluchý.

Oves

- je plodina s vysokou energetickou a nutriční hodnotou, jeho chuť je velmi jemná. Jeho zrno je zejména používáno k výrobě tradičních ovesných vloček. Kromě pluchatého ovsa, který se pro kuchyňské účely loupe, se pěstuje i oves bezpluchý, který je ideální surovinou na přípravu přílohy.

Amarant ( laskavec)

- je alternativní plodina pocházející z Jižní Ameriky. Malá zrníčka obsahují ve srovnání s ostatními obilovinami vysoký podíl bílkovin, tuků, vlákniny a železa. Tato plodina je přirozeně bezlepková.