Luštěniny
Mezi běžně známe luštěniny patří hrách, fazole, cizrna, čočka a sója. Luštěniny obecně mají vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny, obsahují také vitamíny skupiny B, vápník a aminokyseliny. Většina luštěnin vyžaduje delší dobu přípravy, namáčí se několik hodin ve vodě, aby se luštěniny zbavily tzv. oligosacharidů, které způsobují trávící potíže. Výjimku tvoří čočka červená, která je loupaná a loupaný hrách.
#ShowMore#
Abyste pomohli snížit efekt nadýmání, přidejte k vaření luštěnin fenykl, rozmarýn, kmín, saturejku, anebo mořskou řasu. Díky obsahu bílkovin fungují dobře jako náhrada masa. Najdete je ve většině vegetariánských a veganských jídel. Ze stejného důvodu podávejte luštěniny spíše se zeleninou, ne s masem.
Pokud chcete mít luštěniny neustále po ruce k rychlé spotřebě, vyberte luštěniny v nálevu, například cizrna, fazole nebo čočka, chutná skvěle, a navíc vám ušetří spoustu času. Vyzkoušejte i luštěninové těstoviny.
Luštěniny se dají také výborně naklíčit. Dejte si však pozor při nákupu, půlené, broušené a jinak zpracované luštěniny nenaklíčíte, kupujte pouze celá zrna, anebo vyberte přímo semínka určená ke klíčení.