Jak uvařit jáhlly

Jak se vaří jáhly?

Jáhly jsou loupaná zrnka prosa, tedy obilovina. Malé žluté kuličky, které však musíte správně připravit, jinak jsou díky své hořké chuti téměř nestravitelné.

Jáhly patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny, jsou bohaté na minerály a vitamíny, obsahují nenasycené mastné kyseliny a jsou zásadité. Jáhly jsou také vhodným jídlem při trávicích obtížích, posilují slinivku a slezinu a díky vitamínům skupiny B chrání naši psychiku.

Na co si dát pozor? Netvořte si doma zásoby. Jáhly obsahují hodně tuku a v teple snadno žluknou. Kupujte pouze množství k přímé spotřebě a ideálně v obchodech se zdravou výživou. Jáhly by měly vždy mít jasně žlutou barvu, pokud jsou na povrchu zašedlé, budou hořké.

Jak se vaří jáhly?

Jáhly musíte před vařením vždy spařit horkou vodou, čím víc vody, tím líp. Postup klidně několikrát opakujte. Na samotné vaření použijte novou vodu. Jáhly se vaří v poměru 1:2 – 2,5 (jeden díl jáhel a dva až dva půl dílů vody).
Platí pravidlo, čím více vody použijete, tím kašovitější a lepivější jáhly budou. Pokud chcete jáhly jako přílohu, použijte pouze 2 díly vody. Pokud chcete těsto na výrobu noků, knedlíků, placek nebo jiných i sladkých kašovitých pokrmů, použijte klidně 3-4 díly vody.
Vařte na mírnou teplotu asi 20 minut, případnou pěnu na povrchu seberte a nemíchejte, počkejte až se všechna tekutina vstřebá.

Mezi tradiční pokrmy z jáhel patří například jahelný ovocný nákyp, jahelník (můžete jej připravit sladký i slaný), jahelné kaše, jahelné noky a knedlíky, jahelné rizoto a další. Jáhly a pokrmy z nich patřily v dobách našich babiček k velmi častým a nyní se postupně vrací do jídelníčků moderních domácností, které dbají na zdravou a pestrou stravu.