Jak správně klíčit

 

Jak naklíčit semínka?

Jak správně klíčit- mungo, adzukičočka, alfa-alfa ....Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny). Slunečnice či sezam jsou nejchutnější již po jednom dni klíčení, později hořknou. Někdy si budete chtít sami vyzkoušet, jak staré klíčky vám nejvíc vyhovují - mladší chutnají jemněji, ty více vyrostlé zase mívají kořeněnější chuť.

Jak klíčit?

1) Namáčení je důležité

Plodiny je třeba nechat nejdříve namáčet. Properte je ve studené vodě, poté je zalijte čerstvou vodou a nechte bobtnat. Délka namáčení je odvislá od velikosti semen (nejčastěji je to 10-15 hodin, vojtěška se namáčí 6-8 hodin). Poté plodiny znovu propláchněte, a můžete začít nakličovat.

Některá semena jsou ve vlhkém stavu lepkavá, a proto se u nich předchozí namáčení vynechává - to se týká například řeřichy a hořčice. Semínka dejte naklíčit na talíř, který jste předtím vyložili bavlněnou plenou. Několikrát denně je vlhčete rozprašovačem.

2) Způsoby nakličování

Aby nabobtnaná semena mohla začít klíčit, musejí být ve vlhku, rozhodně však ne ve vodě. Je také třeba je pravidelně proplachovat, aby se zabránilo zahnívání a růstu plísní.

Nakličovací miska...
Nejjednodušší a nejpohodlnější metodou, která navíc umožní nakličování několika plodin najednou, jsou nakličovací misky. Snadno se obsluhují a semenům poskytují ideální podmínky pro klíčení. Sada sestává ze tří misek, kam se umísťují semena, záchytné spodní misky, kam při proplachování stéká voda, a víka, které v miskách zaručuje stabilní vlhké klima.

Nabobtnaná semena nasypte do nakličovacích misek, přikryjte víkem a umístěte na teplejší místo (nikdy ne na přímé slunce). Dvakrát denně semena proplachujte. Nakličovací sada umožňuje jednoduché proplachování všech tří misek se semeny najednou.

Cedník
V sítku se dají plodiny dobře proplachovat, proto je pro klíčení také velmi vhodné. Nabobtnaná semena dejte do cedníku, který položíte do misky. Vše pak přikryjte talířem a umístěte na teplejší místo. Několikrát denně cedník se semeny propláchněte, ještě neokapaná je pak vraťte do misky a opět přikryjte talířem.

3) Sklízíme

Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny). Slunečnice či sezam jsou nejchutnější již po jednom dni klíčení, později hořknou. Někdy si budete chtít sami vyzkoušet, jak staré klíčky vám nejvíc vyhovují - mladší chutnají jemněji, ty více vyrostlé zase mívají kořeněnější chuť.