Jak připravit bulgur?

Jak připravit bulgur?

Bulgur jsou předvařená, nasekaná pšeničná zrna a jeho použití je velmi podobné jako u rýže. Má jemně oříškovou chuť, je lehce stravitelný. Má příznivé nutriční složení, obsahuje vlákninu, minerály a vitamíny. Je bez problémů vhodný i pro děti. Pozor by si měli dát pouze lidé s alergií na lepek.

Narazíte na něj ve všech prodejnách zdravé výživy. Seženete jej v celozrnné formě, zpravidla pod názvem bulgur tmavý, nebo bulgur bílý většinou označený pouze jako bulgur pšeničný.

Jak připravit bulgur?

Použití bulguru

• jako příloha k jídlu
• do salátů teplých i studených, jako náplň do zeleniny…
• nasladko jako salát s ovocem, do kaše…
• do polévek jako zavářka
• samostatně jako rizoto neboli bulgureto
• všechny možné kombinace jídel z pánve, s masem, zeleninou, s omáčkou, vajíčkem… 

Příprava bulguru

Jsou tři možnosti, jak můžete bugur připravit.

  1. Bulgur zalijte studenou vodou a nechte v klidu nabobtnat. Takto se musí bulgur odležet alespoň hodinu. Ovšem zachová si nejvíce vitamínů a minerálů. Bulgur takto připravený, je krásně křehký jakoby křupavý. Skvělý bude do salátů. Někomu může vadit lehce moučná chuť (například dětem), zkuste bulgur několikrát propláchnout ve studené vodě.
  2. Rychlejší cesta je bulgur zvolna povařit. Vařte v poměru 1:3, tedy na jeden díl bulguru přidáte 3 díly vody. Vařte zvolna 12-15 minut, podle chuti a použití, případnou přebytečnou vodu slijte. 
  3. Bulgur vařte pouze 5 minut, pak přiklopte pokličkou a nechte odstát. V tomto případě nechte bulgur odpočívat alespoň 15-20 minut, aby změknul a nabobtnal.

Příprava bulguru krok po kroku po našem.

Doporučuji propláchnout bulgur pod tekoucí vodou, stejně jako rýži.

Jak připravt bulgur?

 Vyklopte do hrnce, zlehka osolte a zalijte vodou. Návody uvádějí poměr 1:3, na jeden díl bulguru přidejte 3 díly vody. Dle zkušeností je poměr vody více než velkorysý. Použijte, pokud rádi vaříte ve větším objemu vody a následně přebytečnou vodu slijte.
Pokud preferujete způsob přípravy, kdy se veškerá voda vstřebá, v pohodě si vystačíte s poměrem 1:2, tedy na jeden díl bulguru přidejte 2 díly vody a přiveďte k varu.

Jak uvařit bulgur?

V tuto chvíli si můžete vybrat, buď vařte pozvolna až do změknutí 12-15 minut, anebo vařte cca 5 minut, vypněte, přikryjte pokličkou a nechte odpočívat. Počítejte s 15-20 minutami, než bulgur změkne a nabobtná.

 

Jak uvařit bulgur?

Hotový bulgur načechrejte vidličkou, neměl by moc lepit. A podávejte.

Jak připravit bulgur?

Naše tipy navíc:

Přidejte malý kousek másla, pro lahodnější chuť a vůni. Buď ještě před zalitím vodou (stejně jako je tomu u přípravy kuskusu), promíchejte a pokračujte podle receptu, nebo přímo do vody, anebo jej vmíchejte až do hotového bulguru. Pro výraznější chuť použijte k přípravě vývar.

Milujeme bulgur do práce k obědu i svačině.
- Oběd: Bulgur zakápněte citrónovou šťávou, olivovým olejem, postrouhejte čerstvým pepřem, přidejte bylinky a parmezán. Máte výborný lehký letní oběd, podávejte ideálně dobře vychlazený.
- Svačina: Bulgur postrouhejte čerstvou mrkví, přidejte skořici, med a ořechy, případně nějaké šťavnaté ovoce, ananas, klidně jablka, zakápněte olivovým olejem.

Vědeli jste, že bulgur nemusí být pouze pšeničný? Mezi méně známé druhy patří bulgur pohankový, nebo bulgur ječmenný. Určitě stojí za vyzkoušení.

Věříme, že si bulgur zamilujete stejně jako my. Pokud máte nějaké tajné tipy a domácí recepty, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte.

 


Dáváme poštovné zdarma

Vyberte si u nás dobroty alespoň za 1000 Kč a poštovné máte ZDARMA.


Máme rádi ekologii
Planetu se snažíme zahlcovat nejméně, jak to jenom jde. Využíváme pouze opakovaně použitelné obaly, takže ŽÁDNE nové.


Víme, co prodáváme
Potraviny, které v e-shopu nabízíme, sami dobře známe. Vaříme z nich a máme je rádi.


Nabízíme pouze kvalitu
Nesaháme hned tak po něčem. Chceme pro vás jen to nejlepší a dodavatele i výrobky si pečlivě vybíráme.


Máme fajn ceny
Naše práce nás naplňuje, proto chceme být nadále co nejvíc cenově dostupní pro každého z vás.