Jak na domácí kvásek?

Je těžké připravit si doma kvásek?
Já si myslím, že to není vůbec těžké, když víte jak na to. Návod, jak si doma připravit žitný kvásek, vám můžeme dát, neboť to umíme…

Co k výrobě domácí kvásku budete potřebovat?
• celozrnnou žitnou mouku jemně mletou 175 g
• vlažnou odstátou vodu 175 ml

Postup
1. den – ve sklenici smíchejte 50 g mouky a 50 ml vlažné vody. Přikryjte utěrkou, víčkem a nechte stát při pokojové teplotě
2. den – přidejte 50 ml vody a 50 g mouky, opatrně promíchejte. Míchání je důležité pro to, aby kvásek nabral trochu kyslíku a poté opět nechce stát
3. den – opět přidejte 50 ml voda a 50 g mouky a opět zamíchat
4. den – přidáte už jenom 25 ml vody a 25 g mouky. Kvásek už dneska musí mít kyselou vůni, a bude plný bublinek
5. den. Tak a dneska můžete začít péct. Jenom pozor kvásek je mladý tak je potřeba dát na pečení více kvásku, aby utáhl celý bochník chleba.

Kvásek uchovávejte v lednici, pokud zrovna nepečete. Ale nezapomínejte, že je potřeba ho vždy po 5-ti dnech nakrmit trochou žitné mouky a vody.

 

 

 

Obrázek
Vytvořeno27.04.2020
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím