Dýňová omáčka s cizrnou

Dýňová omáčka na římském kmínu s kulatozrnnou rýží

Počet porcí 4, doba přípravy 90 minut.

200 g kulatozrnné rýže (můžete použít i rýži dlouhozrnnou natural)
1 střední dýně hokkaido, cca 500 g
1 cibule (cca 50 g)
2 mrkve (cca 200 g)
60 g suché
cizrny - já jsem použila sterilovanou :-)
1 lžička ghí (přepuštěné máslo)
1 lžíce sójové omáčky Tamari
1 lžička římského kmínu
2 bobkové listy
špetka mletého koriandru
1 lžičky nerafinované soli

Kulatozrnnou rýži propláchneme. V tlakovém hrnci přivedeme k varu dvojnásobné množství vody se špetkou mořské soli, vložíme rýži a vaříme 45 minut (pokud použijeme dlouhozrnnou rýži natural, vaříme v hrnci 40 až 50 minut).

Dýni omyjeme, zbavíme jader, neloupeme a pokrájíme na 1 – 2 cm kostičky. Zpěníme na ghí cibulku, v polovině smažení přidáme římský kmín a na závěr mletý koriandr, 3 sekundy smažíme. Přidáme nastrouhanou mrkev, dýni, bobkový list, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme dokud se dýně nerozvaří (vytvoří hustou omáčku, kterou není potřeba zahušťovat).

Na závěr dosolíme, přidáme uvařenou cizrnu a chvíli povaříme. Rýži servírujeme kopečkovou lžící na zmrzlinu nebo naběračkou, podáváme s omáčkou, sypeme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Recept z knihy Víme, co jíme - vědomé vaření, Lenka Žák, foto Václav Pacner


Dáváme poštovné zdarma

Vyberte si u nás dobroty alespoň za 1000 Kč a poštovné máte ZDARMA.


Máme rádi ekologii
Planetu se snažíme zahlcovat nejméně, jak to jenom jde. Využíváme pouze opakovaně použitelné obaly, takže ŽÁDNE nové.


Víme, co prodáváme
Potraviny, které v e-shopu nabízíme, sami dobře známe. Vaříme z nich a máme je rádi.


Nabízíme pouze kvalitu
Nesaháme hned tak po něčem. Chceme pro vás jen to nejlepší a dodavatele i výrobky si pečlivě vybíráme.


Máme fajn ceny
Naše práce nás naplňuje, proto chceme být nadále co nejvíc cenově dostupní pro každého z vás.