Domácí seitan

Výroba domácího seitanu je poměrně časově náročná. Proč si jím ale nezpříjemnit volné odpoledne? Návod, jak vyrobit tento cenný zdroj bílkovin je tu.
 

Budeme potřebovat:

  • 1 litru vody
  • 1 kg hladké pšeničné mouky (jakákoli jiná mouka je zbytečná – žádná z výživových látek by v ní po výrobě nezůstala.)
  • Mísu na zpracování
 

Postup:

V míse smícháme obě ingredience a propojíme ve vláčné těsto. Přikryjeme a necháme zhruba hodinku stát na kuchyňské lince.
Abychom dostali seitan, musíme z těsta odplavit škrob. Nejrychlejším způsobem je těsto dát do cedníku, který položíme do větší misky napuštěné vodou (může být vlažná i studená.)
Těsto jemně promačkáváme, bude se z něj odplavovat škrob a voda se bude zakalovat. Až budeme mít pocit, že voda je dost kalná, vyměníme ji za čistou. Těsto bude zmenšovat objem a rozpadat se – nyní ho musíme pečlivě spojovat k sobě, aby se nám nerozpadlo, ale zůstalo vcelku. Vodu vyměňujeme, dokud nezůstane úplně čistá – zhruba 4x až 5x.


Ze vzniklého seitanu ještě vymačkáme zbytky vody a nyní už používáme jako koupený – nakrájíme na plátky, kostky, a připravíme k jídlu dle vlastní chuti! :-)


 Domácí seitan
Vytvořeno08.07.2016
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím