Pohanka loupaná lámanka jsou pohankové kroupy nalámané na menší kousky. Stejně jako jáhly se v minulosti připravovala pohanka nejvíc jako kaše, z pohankové mouky se dělaly placky a chleba. Pohanka obsahuje především rutin, bílkoviny a vlákninu. Rutin v těle funguje nejlépe v kombinaci s vitamínem C, pamatujte na to při přípravě jídel z pohanky. Vlákninu obsahuje rozpustnou i nerozpustnou. Obsahuje také vitamíny a minerály. Vychutnejte si ji v biokvalitě.
Pohanka naslano výborně ladí s bramborami, česnekem, houbami, cibulí a majoránkou, špenátem, kapustou, tofu, ale i kořenovou zeleninou a dýní.
Pohanka nasladko zase skvěle funguje s oříšky a ovocem, především švestkami. K přípravě použijte jakoukoliv rostlinnou smetanu.
Pohanku rozlišujeme jako pohanku kroupy a pohanku lámanku.
Loupaná pohanka kroupy – semeno zbavené tvrdé slupky. Pohanka se loupe buď mechanicky, což je šetrnější způsob, zrnka mechanicky loupané pohanky zůstávají krásně světle zelená. Anebo dochází k loupání vysokou teplotou, zrníčka jsou tmavší a mohou být cítit jakoby po kouři. Loupaná pohanka lámanka – jsou to kroupy nalámané na menší kousky. Lámanka se často zpracovává dále na pohankovou krupici, bulgur, mouku, kaše, atd.