Jemné kuličky kuskusu jsou drobné těstoviny. Vyrábí se z celozrnné pšeničné krupice. Je to tedy spařená a do kuliček tvarovaná krupice. Původem je kuskus tradiční severoafrické jídlo. Jméno kuskus je převzaté z arabštiny.
Rozdíl oproti kuskusu bílému téměř nepoznáte. Jako u většiny surovin, bílý kuskus se hodí více do sladkých pokrmů, nákypů, kaší, k zapékání. Tmavý celozrnný kuskus lépe drží tvar, má lehce výraznější chuť. Hodí se více jako samotná příloha.
Kuskus je maximálně univerzální surovina, který nesmí chybět v žádné kuchyni. Můžete s ním doslova kouzlit, a to za pár minut. Kuskus se nemusí vařit, stačí zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat dojít. To je jeho hlavní přednost, ušetří vám spoustu času.
Kuskus je úžasně lehký a velmi dobře přijímá chutě a vůně. Můžete jej připravit nejběžnějším způsobem s horkou vodou. Zkuste jej ale zalít vývarem, nebo napůl vodou a výpekem z masa, šťávou ze zeleniny. Můžete jej zalít i jakýmkoliv rostlinným mlékem a připravit kuskus nasladko.
Vybrat si můžete i kuskus v biokvalitě, seženete i kuskus z luštěnin, ječmene, nebo prosa.